Što je to vaginalna flora?

Vaginalna mikroflora ženin je prirodni put zaštite intimnih dijelova od naseljavanja štetnih mikroorganizama. Ženinu mikrofloru čini više od 50 vrsta mikroorganizama, a u njoj prevladava 10 do 20 tipova laktobacila. Laktobacili su vrsta bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu, po čemu su i dobili naziv. Stvarajući blago kiselo okruženje (pH 3,5-4,5) i zaštitni biofilm na vaginalnoj sluznici, ove bakterije ne dopuštaju nepoželjnim bakterijama i gljivicama da se nasele u intimnoj regiji.

Žena je, nažalost, često izložena različitim štetnim utjecajima zbog čega je ta prirodna zaštita narušena. Stres, oslabljeni imunitet, česte promjene partnera – sve to utječe na ravnotežu vaginalne flore. Poznato je i da mnoge žene nakon uzimanja antibiotika osjete probleme u intimnom području. Ponekad takav utjecaj imaju i oralni kontraceptivi zbog visoke razine estrogena koja pogoduje rastu gljivice Candida. Zdravlje vaginalne flore nije uvijek vezano uz naš način života i zdravstvene navike.

Smanjena razina hormona u menopauzi te prirodne promjene razine hormona prije i poslije menstruacije i niske razine estrogena povećavaju rizik od bakterijske vaginoze (upale). Slični problemi pojavljuju se i u žena sa šećernom bolesti.

 Na što žena treba obratiti pažnju:

– Uvijek dobro isprati rublje, ostaci deterdženta mogu nadražiti ovo osjetljivo područje i uzrokovati svrbež.
– Kod infekcije Candidom smanjiti unos šećera koji uzrokuje rast ove gljivice.
– Pretjerana higijena intimnog područja i upotreba neadekvatnih sredstava mogu negativno utjecati na ravnotežu vaginalne flore.
– Paziti na materijal od kojeg su napravljeni higijenski ulošci, dati prednost prirodnim materijalima koji omogućavaju „disanje” intimne regije.
– Svakodnevno nošenje tanga-gaćica može u nekih žena uzrokovati iritaciju.

Female_anatomy_2

Slika 1. Ženska anatomija
debelo crijevo – “ljubičasto”
rodnica – “ružičasto”
mokraćni mjehur – “plavo”

Smještaj  rodnice i mokraćne cijevi u blizini debelog crijeva  omogućuje njihovu kontinuiranu kolonizaciju mikroorganizmima pa tako i korisnih laktobacila iz debelog crijeva.