Što učiniti za poboljšanje svojega intimnog zdravlja?

1. REDOVITI GINEKOLOŠKI PREGLED

Zbog zaštite svojega intimnog zdravlja svaka žena mora steći naviku redovitoga ginekološkog pregleda.

U ginekološkoj ordinaciji pregled započinje razgovorom s ginekologom u kojem liječnik saznaje potrebne podatke o pacijentici. Nakon razgovora slijedi pregled, uzimanje bris za papa-test, ultrazvučni pregled, a ginekolog će odlučiti je li potrebna i dodatna dijagnostička obrada.

Ginekološkim pregledom, ultrazvukom i papa-testom mogu se uočiti promjene na spolnim organima, otkriti infekcije, prekancerozne promjene, karcinomi ili druge abnormalnosti, odnosno stanja koja je potrebno liječiti.

Na ginekološki pregled prvi put treba otići prije stupanja u spolni odnos. Zdravoj žena s urednim ginekološkim nalazom preporučuje se pregled jednom godišnje, češće ako postoje smetnje ili to preporuči ginekolog.

Dovoljno rani prvi ginekološki pregled i potom redoviti preventivni pregledi od iznimne su važnosti za dobivanje informacija o zaštiti od spolnih bolesti, zaštiti od neželjene trudnoće, ali i zbog otkrivanja genitalnih infekcija i njihova pravilna liječenja te posebice zbog rane dijagnostike karcinoma genitalnog trakta, dakle njihovo otkrivanje u fazi kada ih je moguće liječiti i izliječiti.

2. ODGOVORNO SPOLNO PONAŠANJE

Odgovorno spolno ponašanje podrazumijeva prvenstveno  usvajanje načela ponašanja koje će omogućiti ostvarenje željenog roditeljstva i izbjegavanje neželjenih posljedica rizičnog ponašanja, a to znači:

  • Izbjegavanje preranog stupanja u spolne odnose

Vrat maternice u mladih djevojaka vrlo je osjetljiv zbog svoje anatomsko-histološke građe, dok je u nešto starijih djevojaka mnogo otporniji zbog promijenjene građe.

  • Uporaba kondoma

Kondom zasigurno nije sto posto pouzdana metoda sprečavanja spolnih bolesti, ali njegova ispravna i konzistentna uporaba pouzdano  u velikom broju smanjuje broj spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća. Kondom treba upotrijebiti i kada se radi o partneru iz poznatog društva. Inzistiranje na uporabi kondoma ne znači sumnju u zaraženost partnera, kao ni nedostatak povjerenja, već isključivo pokazuje zrelost osoba koje stupaju u spolne odnose i njihovo odgovorno ponašanje.

  • Redoviti ginekološki pregledi

Znanje o vlastitoj plodnosti i spolnosti adolescenti stječu najviše iz izvora kao što su: televizija, časopisi i usmena predaja, najčešće od svojih vršnjaka i starijih adolescenata. Pravilna edukacija o zaštiti od spolnih bolesti, neželjene trudnoće, kao i prvi ginekološki pregled koji bi se trebao učiniti prije stupanja u prvi spolni odnos, može se dobiti samo u ginekološkoj ordinaciji. Stoga odlazak na prvi ginekološki pregled i potom redoviti preventivni ginekološki pregledi potvrđuju da smo usvojili znanje i razvili pozitivne stavove prema zdravim životnim navikama, ali i da se odgovorno spolno ponašamo.

3. ZAŠTITA VAGINALNE FLORE

VAGINALNA FLORA – PRIRODNA ZAŠTITA ŽENE

Tijekom cijelog života žene vaginalna je flora njezina prirodna obrana od genitalnih infekcija.

Vaginalnu floru čini veliku broj mikroorganizama, u najvećoj mjeri laktobacili koji imaju zaštitnu ulogu. Kada žena izgubi svoju prirodnu zaštitu, otvoren je put “lošim” mikroorganizmima koji tada mogu izazvati genitalne infekcije. Obnova i zaštita vaginalne flore stoga zauzima posebno mjesto u prevenciji ponavljajućih genitalnih infekcija i njihovih posljedica.

Što je LACTOGYN® ?
Lactogyn® je dodatak prehrani s bakterijskim kulturama Lactobacillus rhamnosus, GR-1® i Lactobacillus reuteri, RC-14® i jedini u Hrvatskoj sadrži bakterijske kulture za intimno zdravlje žene u oralnom i vaginalnom obliku. Proizveden je kao produkt dvadesetogodišnjeg istraživanja kanadskih znanstvenika. Djelotvoran je i siguran za primjenu od puberteta do zrele dobi.

Potražite u ljekarnama!

Želite li saznati još nešto o Lactogynu, porazgovarati o svojem problemu ili zatražiti savjet, možete nazvati savjetovalište “JADRAN” – Galenskog laboratorija na 01/ 30 10 946 ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 – 19 sati

ili

koristiti online savjetovalište na www.lactogyn.com

Dežurna liječnica rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.