Žene – zaštitite svoje intimno zdravlje!

Kada napraviti ginekološki pregled?

– redovito jednom godišnje
– ako se pojave smetnje poput pečenja, svrbeža, pojačanog ili iscjetka neugodna mirisa iz rodnice
– prema preporuci ginekologa i češće

Što su genitalne infekcije?

Najčešće su genitalne infekcije bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija) i vaginalna kandidijaza (gljivična infekcija).

HPV (Humani papiloma virus) infekcija najčešća je spolno prenosiva infekcija i u muškaraca i u žena. Za prijenos virusa nije potrebna penetracija tijekom spolnog odnosa. Dovoljan je kontakt kože i sluznice. Srećom, 90% infekcija je prolazno. Trajna HPV-infekcija (infekcija koja traje dulje od godinu dana) može uzrokovati promjene na epitelu vrata maternice koje preko prekanceroznih promjena dovode do raka. Rizični čimbenici za HPV-infekciju su: rano stupanje u spolne odnose (< 17. god.) i veći broj partnera. Sama infekcija HPV-om nije dostatna za razvoj preinvazivnih promjena na vratu maternice. Potrebni su i dodatni čimbenici rizika, a to su: infekcija Chlamydiom trachomatis, infekcije virusom Herpes simplex tip 2, bakterijska vaginoza, pušenje cigareta i drugi.

Ako se u genitalnoj regiji pojave peckanje ili svrbež, pojačan iscjedak, iscjedak neugodna mirisa, odmah posjetite ginekologa jer to mogu biti znakovi genitalne infekcije. Genitalne infekcije liječi ginekolog.

Karcinom vrata maternice

U zemljama EU-a karcinom vrata maternice u populaciji žena generativne dobi drugi je najčešći uzrok smrti, odmah iza karcinoma dojke. Veliko istraživanje IARC-a (International Agency for Research of Cancer) iz 1992. godine na 22 000 uzoraka iz više od 20 zemalja sa svih pet kontinenata potvrdilo je nazočnost genoma HPV-a u 99,7% istraživanih uzoraka. Kasnija istraživanja u većem su ili manjem opsegu potvrdila povezanost visokoonkogenih sojeva HPV-a i nastanka raka vrata maternice. Procjenjuje se da su u europskoj populaciji visokoonkogeni sojevi 16 i 18 odgovorni za oko 73% cervikalnih karcinoma.

U Europi godišnje od karcinoma vrata maternice oboli 52 000 žena, a njih 27 000 umre od te bolesti. U zemljama članicama EU-a godišnje oboli 33 000 žena i umre njih 15 000, unatoč programima probira.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), pojavnost ove bolesti je 13-14 novootkrivenih na 100 000 žena. Godišnje od ove bolesti u RH oboli oko 350 žena, a njih 120 umre.

Što je vaginalna flora?

U rodnici žene žive “dobri” mikroorganizmi koje nazivamo vaginalnom florom. Oni su prirodna zaštita žene od infekcije.

Stres, uzimanje nekih lijekova, poput antibiotika ili kontracepcijskih pilula, učestala promjena seksualnih partnera ugrožavaju vaginalnu floru, smanjuju prirodnu obranu i otvaraju put razvoju genitalne infekcije.

Što je LACTOGYN® ?
Lactogyn® je dodatak prehrani s bakterijskim kulturama Lactobacillus rhamnosus, GR-1® i Lactobacillus reuteri, RC-14® i jedini U Hrvatskoj sadrži bakterijske kulture za intimno zdravlje žene u oralnom i vaginalnom obliku. Proizveden je kao produkt dvadesetogodišnjeg istraživanja kanadskih znanstvenika. Djelotvoran je i siguran za primjenu od puberteta do zrele dobi